söndag 16 augusti 2009

RSS - Vad är det?
Vad är det här: RSS är en samling XML-baserade filformat som används för att syndikera webbinnehåll och används bland annat av nyhetssidor och webbloggar. RSS kan stå för en av tre standarder: Rich Site Summary (RSS 0.9x)RDF Site Summary (RSS 0.9 och 1.0)Really Simple Syndication (RSS 2.x)

Hur integrerar du det här i undervisningen: Internet kan ibland kännas överväldigande. Saker och ting händer snabbt och det kan kännas stressande att försöka hålla sig ajour med allt som skrivs och publiceras. Genom att använda s.k. RSS-flöden kan du få överblick över ditt surfande och hålla koll på vad som händer på dina favoritsajter. RSS är ett sätt att samla de webbsidor du brukar läsa till en enda plats.

Tack vare RSS behöver du inte längre besöka varje sajt för att se om något nytt publicerats. Genom att använda en s.k. RSS-läsare och prenumerera på RSS-flöden blir du varslad varje gång något nytt publicerats på de sajter du har valt att följa. Uppdateringarna visas i sammanfattat eller fullständigt format tillsammans med en länk till ursprungsplatsen.

Det finns flera olika RSS-läsare du kan använda dig av. Vissa laddas ner på datorn andra är webbaserade. Vissa är gratis andra är kommersiella. Några exempel på gratis webbaserade nyhetsläsare är: Bloglines, Newsgator och Google Reader. Fördelen med de webbaserade nyhetsläsarna är att du kommer åt dem från vilken internetuppkopplad dator som helst

Så här kommer du igång med Google Reader:

Börja med att skaffa dig ett Google-konto och gå sedan till http://www.google.com/reader


För att lägga till prenumerationer går du till "Lägg till prenumeration". Där kan du söka efter en viss sajt eller klistra in webbadressen på den sajt du vill följa. Du kan också lägga till sajter i Googe Reader genom att klicka på den oranga RSS-symbolen som finns på de flesta sajter.För att ytterliggare hålla ordning på ditt surfande kan du organisera de sidor du följer i mappar för olika kategorier.


Nedan ser du ett exempel på hur det kan se ut i Google Reader. I vänsterspalten ser du en förteckning över de sajter som följs och i parentes efter varje namn ser du antalet olästa inlägg. Till höger ser du själva inläggen. Du kan antingen läsa dem direkt i Google Reader eller klicka på rubriken för att komma till orginalinlägget. När du väl följer en viss sajt kommer du konstant att se allt nytt som publiceras där.Efter hand som du bekantar dig med Google Reader kommer du att upptäcka andra saker du kan göra. Du kan till exempel dela med dig av intressanta inlägg, stjärnmärka inlägg och föra anteckningar i anknytning till dem.

Tips från bloggen Jag lär mig ny teknik.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.