torsdag 28 januari 2010

Datainspektionen lanserar sajt mot nätkränkningar


Nu lanseras Kränkt.se, en ny webbsajt som riktas till unga som kommit i kläm på nätet. Sajten är framtagen av Datainspektionen och ger tips och råd om hur man kan gå tillväga om man blivit kränkt.

"Har du blivit oschysst behandlad?" Den frågan ställer Datainspektionen på den nya webbsajten Kränkt.se som lanseras idag, på den europeiska dataskyddsdagen.

- Vi får många frågor från oroade ungdomar som blivit kränkta på nätet. Vanligtvis handlar det om att någon skrivit något riktigt elakt eller lagt upp en bild som känns kränkande. Ofta går det att lösa problemet och hur man gör det beskriver vi på den nya sajten, säger Datainspektionens generaldirektör Göran Gräslund.

Många större sajter har rutiner för att hantera klagomål från användarna och på Kränkt.se listas hur man kan klaga på ett antal större sajter. I många fall bottnar kränkningar i missförstånd och på sajten ges även tips på vad man själv kan tänka på för att inte kränka någon annan.

Vägledning för ungdomssajter

Under 2009 tog Datainspektionen fram en vägledning som riktas till ungdomssajter och som ger tips och råd om hur sajten bör utforma sina användarvillkor och sina rutiner för att hantera klagomål. Vägledningen kan hämtas kostnadsfritt på myndighetens webbplats.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.