torsdag 28 januari 2010

The Known Universe

Tänk att det finns sådana gratisresurser för pedagoger i dag.

Academic SKILL builders - spel


Datainspektionen lanserar sajt mot nätkränkningar


Nu lanseras Kränkt.se, en ny webbsajt som riktas till unga som kommit i kläm på nätet. Sajten är framtagen av Datainspektionen och ger tips och råd om hur man kan gå tillväga om man blivit kränkt.

"Har du blivit oschysst behandlad?" Den frågan ställer Datainspektionen på den nya webbsajten Kränkt.se som lanseras idag, på den europeiska dataskyddsdagen.

- Vi får många frågor från oroade ungdomar som blivit kränkta på nätet. Vanligtvis handlar det om att någon skrivit något riktigt elakt eller lagt upp en bild som känns kränkande. Ofta går det att lösa problemet och hur man gör det beskriver vi på den nya sajten, säger Datainspektionens generaldirektör Göran Gräslund.

Många större sajter har rutiner för att hantera klagomål från användarna och på Kränkt.se listas hur man kan klaga på ett antal större sajter. I många fall bottnar kränkningar i missförstånd och på sajten ges även tips på vad man själv kan tänka på för att inte kränka någon annan.

Vägledning för ungdomssajter

Under 2009 tog Datainspektionen fram en vägledning som riktas till ungdomssajter och som ger tips och råd om hur sajten bör utforma sina användarvillkor och sina rutiner för att hantera klagomål. Vägledningen kan hämtas kostnadsfritt på myndighetens webbplats.

måndag 25 januari 2010

9 februari 2010 "Safer Internet Day 2010"

Den 9 februari är det Safer Internet Day i hela Europa, en dag för att sprida kunskap om barns och ungas internet- och mobilanvändning.

”Hur gör du på nätet?” är årets tema där syftet är att få unga och vuxna att fundera på och diskutera vad som händer på nätet och hur det sociala livet ser ut i barns och ungas digitala värld.


Tänk efter innan du laddar upp!Medierådet samordnar Safer Internet Day och har bjudit in organisationer, företag, myndigheter och skolor att uppmärksamma dagen eller arrangera egna aktiviteter.

Läs mer på Surfa Lugnt och Medierådet.

Sociala medier, skola och film

Ha vi råd att vänta?? Fredrik Svensson, Rektorsakademien.

Voki - skapa en talande avatar
Vad är det här:
Voki är ett verktyg där du skapar olika karaktärer. Du har oändligt många varianter, där du väljer hur din karaktär ska se ut. Du kan välja mellan människor, djur och fantasifigurer. Du väljer karaktär, hårfärg, kläder, smycken, glasögon, frisyrer etc. Du kan också ställa in olika bakgrunder och ändra färgen på ramen som blir runt Vokin. Om du vill kan du spela in en röst så att karaktären pratar. Detta går att göra på olika sätt. Använd mikrofon och spela in med din egen röst eller skriv in en text som sedan läses upp (blir lite robotlik).När du är klar med din Voki kan du bädda in den på en blogg, skicka den via e-post eller till en mobiltelefon.

Hur integrerar du det här i klassrummet: Använd Voki i din språkundervisning, oavsett vilket språk du undervisar i eller använd dem i en blogg eller på en wiki. Har du utbyte med elever i andra länder kan du också på ett lätt sätt skicka meddelanden till dem med hjälp av Voki.

Tack till Bloggen Jag lär mig teknik.

"Skolväskan" tipsar om gratis musik.


Gratis musik kan du hitta på Freesound. Tipset kommer från bloggen Skolväskan.

fredag 22 januari 2010

Uppdatering av Notebook-programmet till Smartboarden.

Nu har det kommit en ny uppdatering till Notebook. Den heter 10.6. Förhoppningsvis blir det en stabilare variant än den vi arbetat med tidigare.

Smartboard har lovat att det är färre buggar i 10.6 och det låter ju lovande.
Det finns en manual hur man gör uppdateringen i vårt Smartboard-nätverk.


Vill du vara med maila anette.nilsson@alvsborg.goteborg.se

Nosa på nätet med Superundersökarna

Berättelsen Superundersökarna ingår i paketet Nosa på nätet – De första stegen mot ett vaket nätanvändande. Materialet vänder sig till dig som arbetar med de äldre förskolebarnen och grundskolans första år. Tanken är att sagan skall hjälpa till att lägga grunden för ett nyfiket och kritiskt förhållningssätt till internet. Åsa Kronkvist heter författaren till Nosa på nätet.

torsdag 21 januari 2010

MAC-utbildning

Vårens MAC-utbildningar har startat. Igår var vi på Dalaskolan och gick igenom grunderna i MAC:en. Det var Benjamin Hasselgren, Macsupport, som guidade oss runt i MacBookens alla finesser.

tisdag 19 januari 2010

Digital penna och digitalt bord. Två små filmer från Bett-mässan.


Här får ni se exempel på vad vi såg på Bett-mässan. Undrar ni vad det är, så ser ni exempel på en
digital penna. Den "läser" text i en bok bara genom att man"duttar" på sidan. Vilket språk sagan ska berättas på väljer man själv.
Kvalitén på filmen är sådär.Det var ett otroligt väsen så det går knappt att urskilja något ordentligt tal, men titta och begrunda.

Det du ser på filmen nedan är ett "Digitalt bord". Barnen kan stå runt det och arbeta tillsammans.
Här visas det hur man kan flytta bilder, förstora mm.
På ett av borden kunde tolv stycken barn arbeta tillsammans.
Självklart kan man ställa sig frågan, varför en digital penna och hur ska man arbeta vid ett digitalt bord. Men sakerna finns och det är nog bara våra egna tankar som begränsar användandet.

söndag 17 januari 2010

Planera för en träff med flera personer.

Doodle kan du på ett enkelt sätt planera för ett möte med flera personer och få reda på vilka tider
flest deltagare kan komma
eller på ett enkelt sätt göra en enkät.
Du måste först skapa ett konto på Doodle.
Därefter är det bara att sätta igång.
Du lägger in vilka tider du själv kan.
I Doodle skickar du sen mail till de personer som är berörda. De i sin tur fyller i tider som passar.
De kan också se vilka tider de andra deltagarna kan.
På ett enkelt sätt har du fått fram vilken tid som passar alla.

Comic Life


I fredags lade vi här in en länk till ett program som man använde på några av de studiebesök vi gjorde i London.
Det var ett program som hette Comic Life. Det är ett program man kan ladda ner som gratisversion i 30 dagar.
Här kommer ett test på hur det ser ut. Det är lätt att använda och har många olika möjligheter.
Vill du testa hittar du länken här.

fredag 15 januari 2010

På spaning efter nya trender inom IKT , undervisning och lärande på Bett mässan i London


32 pedagoger och rektorer från Älvsborg är på spaning efter nya trender inom IKT , undervisning och lärande på Bett mässan i London.

Vi anlände i tisdags eftermiddag och innan kvällens gemensamma middag på Meze i Soho hann vi gå en sväng på Piccadilly stråket och inmundiga en för kulturen ansedd dryck.

Vi har varit på olika skolbesök, lyssnat på föreläsningar och besökt mässan. Nu försöker vi att sortera intrycken .... en-till-en, interaktiva tavlor, interaktiva bord, digitala lärplattformar, animering, usb mikroskop, dokumentkameror, windows 7, adobe, espresso, 2Simple, filmkameror, ipod touch, olika programvaror osv.osv.osv.


Idag har några av oss varit på Bowes Primary schoool och Burnt Oak Junior school där elever bla arbetade med datorer, iPod Touch och iPod Nano som stöd i sitt lärande och andra har varit på Museum of London och kikat på IT oberoende av rum och hur man kan använda små handhållna enheter tex ute i naturen.Ett program som vi såg eleverna använda var Comic Life. Detta program kostar pengar MEN det finns en 30 dagars prövolicens att ladda ner HÄR.

söndag 10 januari 2010

Vill du gå med i ett "MAC nätverk" för pedagoger i Älvsborg?


Ta kontakt med Lars Josefsson (lars.josefsson@alvsborg.goteborg.se) för en inbjudan!
VÄLKOMNA!

"Future of learning" en kortfilm av professor Stephen Heppel

Stephen Heppell konstaterar att vi med dagens teknik kan göra i princip vad vi vill i skolan.


Gillar du att pussla? Här kan du göra ett eget pussel, memory spel mm.

Välkommen till Papunets spelsidor!

På spelsidorna finns spel, uppgifter och berättelser samlade för människor i olika åldrar.

Tips från Anette Nilssons blogg.


Här kommer ett tips från Lars Josefssons blogg på hur man kan arbeta med multiplikationstabellen, på ett lite annat sätt. Programmet heter Timez Attack och finns i en gratis version, både till MAC och PC.


Spelet går ut på att man ska leta efter dörrar och där lösa ett tal. Löser man talen så får man nycklar.Ladda ner spelet och testa.

BETT 2010 British Education and Training Technology


Här kan du läsa om BETT mässan (British Education and Training Technology) i London.
Från Älvsborg åker 32 stycken pedagoger, lärare, rektorer och utvecklingsledare för att bli inspirerade och spana in nyheter inom IT, undervisning och lärande.

tisdag 5 januari 2010

Recept för framtiden - Om IT som en självklar ingrediens i Älvsborgs förskolor och skolorHur barnen i Älvsborg ska ligga i framkant. Varje dag.

För tre år sedan tog vi ett beslut. Att Älvsborgsbarnen ska gå ut från våra skolor med hög digital kompetens. För det krävdes att vi tog fram en tydlig IT-vision som bygger på att vi vuxna lär oss, lyssnar in och ligger steget före.

Idag är Älvsborgs kommunala förskolors och skolors IT satsning i full blom. Vi arbetar med många olika digitala verktyg, vi lär av varandra, vi letar nytt och driver flera projekt som tydligt påvisar hur IT ger våra barn och elever näring i lärandet.

I boken "Recept för framtiden" delar några av Älvsborgs nyckelpersoner med sig av sig själva och sina tankar kring vardag och framtid för era barn.

söndag 3 januari 2010

"DID YOU KNOW?"

The latest version of the "Shift happens" videos updated for autumn 2009, developed by XPLANE in partnership with The Economist. This Did You Know video focuses on the changing media landscape, including convergence and technology.


Internet är stort! ... men hur stort?

Klicka på bilden för att få den läsbar!

A Day in the Internet
Created by Online Education

Google Goggles! Use pictures to search the web.

IUP med omdömeDenna hemsida riktar sig i första hand till lärare och skolledare som i sitt arbete sysslar med utvecklingssamtal, bedömning och betygssättning.