lördag 24 april 2010

"Vi lär varandra" - reflektion från YstadTvå lärare Martin Ekholm och Karin Olsson från Ystad besökte oss på Älvsborgs IT-mässa.
Läs deras reflektion på bloggen "Vi lär varandra".

Älvsborgs IT-mässa den långa versionen
Från Älvsborgs IT-mässa

Pia Börjesson skriver i sin blogg IKT Linné om IT- mässan.


Älvsborgs IT-mässa

torsdag 22 april 2010

Hela Älvsborg joddlar!
Läs mer om Jörgen Oom här.

Made in Europe är en webbplats om geografi för årskurs 4-6

Made in Europe är en praktisk webbplats där eleverna kan bättra på sina geografikunskaper genom roliga övningar med blindkartor, flaggor och fraser på olika europieska språk. Övningarna är anpassade för både interaktiva whiteboards i klassrummet och enskilt arbete framför datorn.

Hur fungerar Made in Europe?


Här hittar du som pedagog en beskrivning över hur webbplatsen Made in Europe fungerar.

Webbplatsen Made in Europe

Webbplatsen utgår från kursplanen för ämnet och är anpassad för skolår 5.

måndag 19 april 2010

Lär dig mer om Sverige.

Lantmätarna lär dig mer om Sverige. Du kan lära om sjöar, städer, landsskapsdjur men även lägga landskapspussel. Hitta lantmätarnas sida här.fredag 16 april 2010

Ny rapport från Skolverket - Många elever lär om källkritik på InternetMånga elever lär om källkritik på Internet. En majoritet av eleverna i årskurs 7-9 och gymnasieskolan har fått lära sig i skolan att använda Internet på ett kritiskt och säkert sätt. Eleverna har dessutom ett gott självförtroende när det gäller datoranvändning. Det visar en ny rapport från Skolverket

onsdag 14 april 2010

Lyssna på fågelläten

Fåglar i Sveriges Radio och P2 har en lång och stolt tradition. Nu återkommer våra sjungande vänner i nyputsad skrud på webben. Du kan läsa mer om fåglarna, lyssna på hur de låter och också ladda hem fågelsången. Gå in här för att komma till Sveriges radio.
Tack till Smartklubben som tipsade.

SMARTklubben - exempel på hur en interaktiv tavla används i förskolan

Anette Nilsson, Anna Spencer & Johanna Bernvid berättar om hur pedagoger i SDF Älvsborg använder en interaktiv tavla tillsammans med barnen.

måndag 12 april 2010

Läromedel om djur och natur runt omkring oss


Ett myller av liv är ett läromedel om biologisk mångfald. Det är producerat vid SLU, Sveriges lantbruksuniversitet, i samarbete med Centrum för biologisk mångfald och WWF (Världsnaturfonden) och finansierat av Stiftelsen Erik Johan Ljungbergs Utbildningsfond.
Här finns otroligt mycket att läsa och lära.
Gå in här för att komma till länken

tisdag 6 april 2010

TypeWith.me? - här kan elever samarbetsskriva!

TypeWith.me här kan elever samarbetsskriva och Maria har börjat skriva på “Sagan om häxan Påska”. Vill du hjälpa henne att skriva? Då är du välkommen in att skriva i dokumentet.

Tips från En decembertjejs IT krumelurer.

ÄGGsperiment och naturvetenskap i förskolan

Nationellt resurscentrum för fysik - här hittar du enkla experiment tex Påskfysik!Naturvetenskap i förskolan
- här hittar du tre enkla övningar/experiment som man kan genomföra med 1-3 åringar och 3-5 åringar i förskolan. Tex Magnetism, Russin i hissen och Visst kan en apelsin flyta!

Tips från IT-Prissans blogg.

Skapa poesi via poesi-maskinen!


I programmet Poesimaskinen kan man välja på att göra haiku, limerickar, egna verser etc. Ideér till vilka ord som kan passa in får den som ger sig i kast med progammet.

Tips från e-mentorernas blogg.


Lär dig Keynote med hjälp av Multimediabyrån

Keynote är ett presentationsprogram för Mac som ingår i sviten iWorks. I Keynote kan du skapa till exempel föreläsningsunderlag, bildspel, interaktiva presentationer och film. I Multimediabyråns kurs får du följa med i det kreativa skapandet av en bildberättelse som handlar om Elins nya trädkoja.

I exemplen används Keynote '08. Tidigare och senare versioner kan skilja sig lite i utseende och funktionalitet, men du bör ändå kunna tillgodogöra dig av det mesta i kursen. Klicka här för att komma till Multimediabyråns kurs.