tisdag 26 oktober 2010

Ungar och medier


Barn och unga i åldern 9-16 år använder nästan alla internet idag. Det är 2000 barn och unga samt 2000 föräldrar som har tillfrågats om ungas medievardag. Läs mer i Medierådets rapport Ungar och medier,2010, som du hittar här.

söndag 24 oktober 2010

Teknik och naturvetenskap på förskolegården

Förskollärare Carina Brage höll i en workshop på Förskolebiennalen. Med sina stationer visade hon enkla sätt att illustrera komplexa naturvetenskapliga fenomen för förskolebarn.

tisdag 19 oktober 2010

Unga fakta.

Unga Fakta har förenklat med Lättläst.
En sajt för nyfikna unga och gamla baserat på lekfullt lärande. Unga Fakta består av ca 3000 sidor, rikligt illustrerade för att lätt kunna ta åt sig informationen. Allt innehåll produceras av Unga Faktas redaktion. Här kommer du till Lättläst. Här nedan finns några exempel från Unga fakta.
Stjärnor och planeter lär du mer om här.
Grekisk mytologi finner du här.

torsdag 14 oktober 2010

Svenska år 6-9

Kanske något att använda i ämnet Svenska. Ryspons fins här.

onsdag 13 oktober 2010

Träna multiplikationstabellen.

Ja, som ni ser är detta ett gratisprogram. Bara att testa. Gå in här för att komma till Mult.

lördag 9 oktober 2010

Kunskap om lantbruk i förskola och skola.

Lantbrukarnas riksförbund LRF bjuder på årskursanpassat material som hjälper dig att på ett pedagogiskt sätt förklara sambandet mellan det svenska lantbruket och vad vi äter och konsumerar, samt aktuella miljö- och energifrågor. Du finner även kontaktpersoner i de olika regionerna som hjälper dig att hitta en bondgård att besöka.
Här hittar du information och material för förskola-år 3 och här finns material för år 4-6.

tisdag 5 oktober 2010

Ny rapport om onlinespel som sociala mötesplatser


Beställ och ladda ned Världen som spelplan - gränsöverskridande i onlinespelskulturen
Medierådet lanserar idag rapporten Världen som spelplan - gränsöverskridande i onlinespelskulturen, skriven av Jonas Linderoth och Camilla Olsson vid Göteborgs universitet. Det är en kvalitativ rapport om onlinespel som sociala mötesplatser där nio personer ger sin bild av vardagliga möten i spelvärlden. Rapporten handlar om gränsöverskridande gemenskap, möten med andra kulturer, utvecklade språkkunskaper och spelare som reser till varandra och träffas IRL. Men det är även en rapport om kulturkrockar, exkludering och sexualisering.

lördag 2 oktober 2010

Gratis i skolan.

Gratis i Skolan ägs och drivs av Skolporten AB och är utvecklat för att hjälpa dig som lärare eller ledare att på ett enkelt sätt hitta och beställa gratis materiel, evenemang eller annat, till dig själv och dina elever. Gå in här för att komma till Gratis i skolan.