torsdag 14 april 2011

”Att skriva sig till läsning” med användning av iPads.

Snötsätraskolan har man kombinerat Arne Tragetons metod ”Att skriva sig till läsning” med användning av iPads.Istället för att börja med att lära sig forma bokstäver för hand i ettan får barnen fokusera på att skriva på ett tangentbord. - Vi har använt tiden mycket mer till att läsa och skriva än att forma bokstäver, säger Helen Jansson som leder barnen i arbetet. På så sätt kommer barnen igång snabbare med att skriva längre texter.

En fördel med användningen av iPads som man upptäckte var att barnen slipper lyfta blicken från tangenterna för att titta på skärmen och på så sätt inte tappar bort sig. Dock såg man ett behov av att köpa in externa tangentbord för att öva på att använda båda händerna.

- Det är mycket lättare att hitta den färdiga bokstaven till ljudet du hör när du ljudar istället för att komma ihåg hur den såg ut, berättar Helana.

Eleverna jobbar i par kring en iPad. Medan den ene skriver ger sig den andre ut på jakt efter lappar med text, läser lappen och berättar för kompisen vad det stod. Den modellen uppstod när lärarna märkte att eleverna först skrev av lapparna utan att reflektera så mycket över vad det egentligen stod. Nu får de också öva på att ta in budskapet och hålla kvar det i korttidsminnet.

tisdag 12 april 2011

Spel om Sveriges geografi.


Roliga och lärorika spel om Sveriges landskap, sjöar, städer och landskapsdjur.

Topp till tå! - En webbplats om vår kropp.

Webbplatsen är framtagen i samarbete med teveserien Topp till tå!Målgrupp Topp till tå! vänder sig till barn i årskurs 0-3.
Syfte och mål Här kan barnen testa om de är friska eller sjuka. Man kan också bygga en drömkropp och skapa musik med hjälp av kroppens egna ljud framförda av kroppsljudsorkestern.

En rolig webbplats där fakta blandas med humor och en gnutta värdelöst vetande om kroppen.

Webbplatsen innehåller stiliserade och rörliga bilder av kroppen. Den ger även underlag för att utforska språket och möjlighet till bra språkträning.

söndag 10 april 2011

Skärminspelningsprogrammet Screencast-o-matic.

Screencast-o-matic är ett skärminspelningsprogram som är helt gratis och som fungerar till PC, Mac och Linux. Nu har Åsa Kronqvist med bloggen Uggleblogg gjort en film som visar precis hur man använder programmet. Som vanligt när Åsa gör något är det inga problem att förstå hur man ska göra när man använder Screencast-o-matic. Här hittar du Screencast-o-matic och här hittar du Åsas Uggleblogg.

torsdag 7 april 2011

Finn upp, Sveriges största uppfinnartävling.


Skolväskan på Facebook tipsar om Finn upp.
Vill du vara med och tävla eller få mer information hittar du länken här.