torsdag 25 augusti 2011

Ny handbok ska göra elever till medieexperter

Den 1 juli infördes den nya läroplanen Lgr 11, där medier har en framskjuten plats. Nu ger Mediekompass och Statens medieråd ut en handbok med förslag på hur lärare kan använda medier i undervisningen – och samtidigt stärka elevernas digitala kompetens. Publiceringen sker samtidigt med lanseringen av Statens medieråds nya digitala diskussionsforum som ska fungera som en mötesplats för alla som arbetar med, eller intresserar sig för barns och ungas medieanvändning.

Läs hela artikeln HÄR.

torsdag 11 augusti 2011

Lärarnas nyheter delar med sig.

Lärarnas Nyheter delar med sig av inspiration och fortbildning genom länkar till bra webbplatser. Här är 25 sajter om matematik, naturvetenskap och teknik.
Här finns länkarna.

tisdag 9 augusti 2011

Little Bird Tales – berättelser med egna foton som du kan rita i

Little Bird Tales är Photostory på webben. Lägg in en bild, berätta en historia och publicera. Svårare än så behöver det inte vara om du har en bra mikrofon i datorn och är nyfiken på att berätta digitalt.Att berätta en historia i ensamhet framför datorn, eller tillsammans två och två för att sedan plugga in sig i lärarens projektor och högtalare och först lite försiktigt, och sedan med allt större entusiasm lyssna och titta på berättelsen som nyss skapades är en underbar lärande miljö där flera av läroplanernas mål finns närvarande.

Elever och lärare online-vart går gränsen?

Lärarnas Riksförbund har i denna undersökning frågat 500 elever, 500 föräldrar och 500 lärare om elev- och lärarkontakter i sociala nätverk som Facebook på Internet.

Resultaten visar att användandet av sociala nätverk på internet är utbrett, såväl bland elever som bland lärare.

Resultaten från undersökningen visar också att elev- och lärarkontakter i främst sociala nätverk på internet inte är helt okomplicerat, utan kräver stor yrkesetisk eftertanke hos lärarna.

Ladda ner rapporten HÄR!