måndag 10 september 2012

THE BIG 5


De fem viktigaste förmågorna i styrdokumenten.


Analysförmåga:
Beskriver orsaker och konsekvenser. Föreslår lösningar. Förklarar och påvisar samband. Ser utifrån och växla mellan olika perspektiv. Jämföra: Likheter och skillnader, för- och nackdelar.

Kommunikativ förmåga:
Samtala. Diskutera. Motivera. Presentera. Uttrycka egna åsikter och ståndpunkter. Framföra och bemöta argument. Redogöra, formulera, resonera och redovisa

Metakognitiv förmåga:
Tolka. Värdera. Ha omdömen om. Reflektera. Lösa problem med anpassning till en viss situation, syfte eller sammanhang. Avgöra rimligheten. Välja mellan olika strategier. Pröva och ompröva.

Förmåga att hantera information:
Söka, samla, strukturera/sortera och kritiskt granska information. Skilja mellan fakta och värderingar. Avgöra källors användbarhet och trovärdighet.

Begreppslig förmåga:
Förstå innebörden av begreppen. Relatera begreppen till varandra. Använda begreppen i olika/nya sammanhang.


"The BIG FIVE" som är en öppen grupp på Facebook där alla kan bidra med egna tankar och funderingar.2 kommentarer:

 1. På många håll i världen satsas stora belopp på digital infrastruktur och hårdvara i skolan för att undervisningen ska kunna dra nytta av den snabba it-utvecklingen.
  Jag har funderat på detta och erbjuder nu att man kan ta del av vad jag tror är en väg ut ifrån att betala stora summor för utvecklingen.
  Det finns säkert många skolor som funderar på att ta ett stort tag för att uppgradera sin IT standard. Men kostnader är en av anledningarna att detta inte sker.En annan sak är att det förekommer flera operativsystem på datorer, läsplattor och mobiltelefoner, Detta ställer till med problem. Det ger också olika resultat bland tittare eller browsers. Jag har arbetat med datorer sedan 1965 och har insett att vi måste ta stora steg här i Sverige för att inte komma efter Kina, Indien och de andra snabbväxande IT länderna. Alla har tillgång till datorer, läsplattor och mobiltelefoner. Man kan använda avställda datorer som server i hemmet, arbetsplatsen, klubbarna eller i skolorna. Nu har jag på sidan http://www.CloudOS.se lagt upp en mycket snabb server som använder en teknik som gör att det kan gå riktigt fort även om datorn är en gammal trotjänare som har stått i garderoben eller i friggeboden. Det behövs inte mycket kunskap att starta denna server utan det kan nästan vem som helst som har studerat lite extra om datorer kan klara det. Man får ett cloudsystem som är blixtrande snabbt och kan serva 1000 tals på en gång! En multimedia server utöver det vanliga.
  Har använt servern till en sökmaskin innan Googles tid och den väckte uppmärksamhet i många länder. Nu kan vem som helst ladda ner dessa program de är fria att använda för vem som helst så länge de är öppna för alla.
  Till server kan man sedan starta en cloudbrowser som är kompatibel med alla operativ. Man bestämmer sedan själv vilka cloudprogram man skall köra. Tunga multimedia cloudsystem som drar mycket kraft behandlas och körs med hög hastighet som maskinkod i servern .Detta kallas för kompilerande isapi dll skriven i pascal. Server och datamaskinskorden blir en sammanhängande enhet.
  Ny finns det tillfälle att verkligen använda alla möjliga system för att få en plattform att gå vidare på. Gå in på http://www.cloudos.se och ta del av möjligheterna.
  Min glädje blir er i skolvärlden!

  SvaraRadera
 2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.