fredag 30 november 2012

Julkalendrar online!

 Varje år kan man hitta olika adventskalendrar där man varje dag öppnar luckor online.
Här kommer 4 olika förslag på kalendrar.
Den första kommer från Mathpuzzle och har mattekluringar att lösa. Varje eftermiddag kan du hitta svaret på uppgiften.
Lunds tekniska högskola kommer också med en årlig kalender. Här kommer lite information:
Varje dag öppnas en lucka i julkalendern, från den 1 december och fram till julafton. Under varje lucka finns ett videoklipp med ett experiment. Du kan alltid titta tillbaka på ett experiment! Börja med Lucka 0 redan idag!
Med LTHs Julkalender vill vi öka intresset för teknik och naturvetenskap. Den vänder sig speciellt till barn och ungdomar. Patrik Karlsson och Ulf Hansson, som är civilingenjörsstudenter på LTH, har stått för innehållet i julkalendern 2012. Medverkar gör också fysikern Johan Mauritsson samt olika gästexperimentörer från LTH under julkalenders studiebesök.
Och här får du lite information om Julens Kemikalender:
I just den här kalendern handlar det om jultiden ur ett lite ovanligt perspektiv. Vi koncentrerar oss kring naturvetenskap, teknik, fysik och framför allt – julens kemi. Här kopplar vi ihop dessa ämnen med vinter och jultraditioner.

Det kommer att handla ganska mycket om mat. Köket är hemmets laboratorium och i köket görs många experiment, till vardag och till fest. Många av julens speciella rätter har kommit till för att tillverkning och förvaring av maten behövde ske på ett visst sätt för att maten inte skulle bli förstörd. Hur sparar man maten länge, om man inte har någon frys till exempel?

I några av luckorna handlar det om frost och kyla, ljus och värme. Du får många tips på roliga undersökningar och experiment som du kan göra tillsammans med någon eller på egen hand.

En av lärarna i stadsdelen tipsar om Primas julkalender som du hittar du här.
Här kommer information om kalendern:
Använd Primas julkalender under december månad för att inspirera eleverna till att lösa mattegåtor av julig karaktär. Uppgifterna kan lösas individuellt eller i grupp.
Klicka på den dag du vill öppna och få upp dagens mattegåta med en tillhörande bild. Har du en interaktiv tavla eller projektor, så visar du förslagsvis Julkalendern här.
Bara att testa vilken av kalendrarna som passar!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.